Taloyhtiön pihaa suunniteltaessa erilaisia vakioelementtejä tulisi ripotella säännösten mukaan pihamaalle iso liuta. Pihan vakioelementit kuitenkaan harvoin hivelevät silmää - vai oletko joskus nähnyt kauniin mattotelineen?
Kysyimme pihoja suunnittelevilta asiantuntijoilta, kuinka pihasta voi saada kauniin säännösten puitteissa. Vinkkejä luovaan pihasuunnitteluun antoivat Eva Wuite, Outi Tahvonen, Hanna Henttinen, Satu Mörsäri ja Pia Sabelström.
Mitä ovat pihojen vakioelementit?
Taloyhtiön pihalta löytyvät asiantuntijoiden mukaan useimmiten ainakin nämä vakioelementit:
- Auto- ja pyöräpaikat
- Jätehuoltopiste
- Maton tomutuspaikka
- Pyykinkuivausmahdollisuus
- Lasten leikkipaikka
- Oleskelualue
- Viheralueet
- Lumenkasauspaikka
- Valaistus
- Pelastustiet
Vakioelementtien sijoittelua määrittävät erilaiset säännökset, jotka useimmiten perustuvat pihan pitämiseen turvallisena ja käytännöllisenä. Esimerkiksi pihatien tulee olla tarpeeksi leveä, jotta se voi toimia pelastustienä, ja jotta auraus ja hiekoitus varmasti onnistuvat talven tullen. Myös leikkipaikalle vaaditaan laajat turva-alueet, ja esimerkiksi hiekkalaatikon ympärillä tulisi olla 1,5 metriä tyhjää tilaa, Hanna Henttinen valaisee.
Luovia ratkaisuja vakioelementtien suunnitteluun
Missä kohdissa pihaa ja sen suunnittelua luovuuden kannattaa antaa kukkia? Haastattelemamme asiantuntijat antoivat vinkkinsä luovan pihasuunnittelun tueksi pihan kalustamisen, jätehuollon ja viheralueiden suunnittelun osa-alueilta.
Pihan kalustaminen
“Erilaisia telineitä voisi tuunata ja värejä käyttää rohkeammin, ja toimintoja voisi yhdistää ettei samalla pihalla ole montaa hyrrää. Telineet voisivat olla myös muotokielellisesti erilaisia; esimerkiksi tamppausteline on ollut samanlainen jo vuosikymmeniä. Siitäkin voisi saada paljon kauniimman erilaisella muotoilulla.”
- Maisemasuunnittelija ja luova johtaja Eva Wuite, Garden Living Oy
“Piha-alueen istuimien sijoittelulla saadaan jo paljon persoonallisuutta aikaan. Grillipaikat ja leikkipaikat voidaan niin ikään muotoilla persoonallisemmiksi.”
- Arkkitehti ja sisätilasuunnittelija Pia Sabelström, Arkkitehtitoimisto Sabelström
Jätehuolto
“Jäteastioiden sijoittaminen ja niiden verhoilu on varsin vapaata kunhan esimerkiksi tyhjentämisen vaatima tekniikka ja tilavaraus on huomioitu. Luovuutta on myös se, että jätehuolto sijoittuu ympäristöön sopivasti ja toimii pihan kokonaismuotokielen toimivana ja tarkoituksellisena osana."
- Maisemasuunnittelun lehtori Outi Tahvonen, HAMK
“Jätepisteissä on se haaste, että ne sijoitetaan yleensä heti piha-alueen sisääntuloväylälle jotta jäteautot pääsevät kulkemaan pihalle helposti. Jäteastiat ovat siis usein ensimmäisenä toivottamassa pihalle tulijan tervetulleeksi. Tästä syystä Molok-säiliöiden erilaiset verhoilumahdollisuudet ovat loistava idea.”
- Eva Wuite
“Molok-säiliöitä voi verhoilla esimerkiksi rakennuksen materiaaleilla, luonnollisemmilla kuoseilla, tai nykytrendiin sopivilla design-kuvioilla kuten graffiteilla tai valokuvamaisella pinnalla.”
- Suunnitteluhortonomi Satu Mörsäri
Klikkaa Molok:n kuvagalleriaan ja inspiroidu erilaisista verhoiluratkaisuista.
Viheralueet
“Taloyhtiön viheralueiden muotoilussa voi käyttää luovuutta. Piha-alueita voidaan rajata luovasti erilaisten kasvien avulla. Myös hulevesiä voidaan nykyisten määräysten mukaan muotoilla pieniksi lammikoiksi, puroiksi tai vaikkapa suihkulähteiksi.”
- Pia Sabelström
Vain mielikuvitus on rajana
Säännöksistä ja pakollisista elementeistä huolimatta pihaa suunniteltaessa oikeastaan vain mielikuvitus on rajana: erilaisilla suunnitteluratkaisuilla voi vaikuttaa esimerkiksi materiaalien käytännöllisyyteen, värimaailmaan, struktuuriin ja designiin.
“Pihan vakioelementeillä ei koskaan ole mitään vakiopaikkoja, vaan suunnittelutyö on nimenomaan sitä, että näitä asioita sijoitetaan toimintojen, tilanjaon ja näkymien osalta oikeisiin paikkoihin”, Outi Tahvonen tiivistää.
Haluatko lisää vinkkejä tulevaisuuden urbaanista pihasuunnittelusta? Lataa Urbaanin piharakentamisen trendiraportti ja tutustu tulevaisuuden pihojen suuntauksiin!